Web dizajn (engl. web design) je proces stvaranja i planiranja izgleda, strukture i funkcionalnosti web stranica. Web dizajn obuhvaća različite elemente, uključujući izbor boja, tipografiju, raspored elemenata, navigacijske sustave i interakciju s korisnicima.

Evo nekoliko ključnih aspekata web dizajna:

  1. Izgled (layout): Izgled web stranice odnosi se na raspored elemenata kao što su zaglavlje, navigacija, sadržaj i podnožje. Dobro osmišljen izgled trebao bi biti privlačan i intuitivan za korisnike.
  2. Boje: Odabir boja igra važnu ulogu u web dizajnu jer može utjecati na raspoloženje korisnika i doprinijeti prepoznatljivosti brenda. Harmoničan izbor boja može poboljšati korisničko iskustvo.
  3. Tipografija: Pravilan odabir tipografije (fontova) važan je za čitljivost i estetiku web stranice. Treba se uzeti u obzir različite veličine i stilovi fontova za naslove, podnaslove i tijelo teksta.
  4. Slike i grafika: Kvalitetne slike i grafika mogu poboljšati vizualni dojam web stranice. Važno je optimizirati slike kako bi se postigla brza učitavanja stranice.
  5. Navigacija: Intuitivna i jednostavna navigacija ključna je za dobro korisničko iskustvo. Korisnici trebaju lako pronalaziti informacije i lako se kretati po web stranici.
  6. Responsivni dizajn: U današnje vrijeme, mobilni uređaji su sveprisutni, stoga je važno da web stranica bude prilagodljiva (responsivna) i dobro se prikazuje na različitim veličinama ekrana.
  7. Interakcija i korisničko iskustvo: Web dizajn treba poticati korisnike na interakciju i pružati intuitivno korisničko iskustvo. Ovo uključuje upotrebu jasnih poziva na akciju, animacija i prijelaza.
  8. Pristupačnost: Web stranice trebaju biti pristupačne svim korisnicima, uključujući osobe s invaliditetom. To podrazumijeva upotrebu odgovarajućih oznaka i struktura koje omogućavaju pristup informacijama i funkcionalnostima.

Web dizajn se obično izvodi uz korištenje različitih alata i tehnologija, kao što su HTML, CSS, JavaScript i grafički programi. Profesionalni web dizajneri također uzimaju u obzir korisničke zahtjeve, ciljeve web stranice i želje klijenta kako bi stvorili funkcionalan, estetski privlačan i korisnički orijentiran dizajn.