Responzivan dizajn web stranica nije  tako nedostižan. Tehnologija napreduje na dnevnoj bazi, a sve više i više ljudi koriste svoje smartphone za pregledavanje sadržaja online nego na svojim računalima ili laptopima. Tablet uređaji su postali mnogo moderniji od teških prijenosnih računala, a korisnici mogu pristupiti svemu što im je potrebno gdje god se nalazili. Ako vodite malu tvrtku ili obrt trebali bi biti vrlo svjesni da potencijalni kupci gledaju vaše web stranice tražeći informacije sa svojih mobilnih telefona. Zapravo, nedavne studije su pokazale da više od 80% stanovništva u potrazi za lokalnim tvrtkama, koristi mobilne telefone Ovaj tekst objašnjava zašto male tvrtke ili obrti moraju imati responzivan dizajn svojih web stranica.

Što je responzivan web dizajn?

Responzivan web dizajn (eng. responsive), web stranice se prilagođavaju svim uređajima, odnosno veličini zaslona. Takve stranice vam omogućavaju dobro korisničko iskustvo, bez obzira na uređaj koji koristite za pregledavanje. Nema potrebe za razvojem i izradom mobilne verzije stranice, koristite li responzivne tehnike, vaše stranice će se automatski prilagoditi rezoluciji.

Web stranice će automatski prilagoditi njen sadržaj, slike i tipke (call to action). Prilagodljive web stranice će optimizirati veličinu teksta i slike, kada se gleda na mobitel kako bi bile ugodnije za čitanje i pretraživanje. To omogućuje korisnicima normalnu preglednost bez potrebe za povećavanjem ili smanjivanjem. Pregledavanje web stranice pružiti će ugodnije iskustvo potencijalnim kupcima i klijentima.
Prednosti prilagodljivog dizajna

U 2014. godini mobilni internet je preuzeo primat te je očito da web stranice moraju biti prilagodljive za mobilne korisnike. Glavna prednost je da korisnici koji imaju bolje iskustvo pregledavanja imaju veću vjerojatnost da posjete Vašu tvrtku, i vrate se ponovo na vašu web stranicu. Ako vaše web stranice nisu prijateljske mobilnim korisnicima možete jednostavno svoje klijente i kupce odmah preusmjeriti svojim konkurentima. Responzivne web stranice se brže učitavaju, a 16% mobilnih korisnika ako to traje predugo, odlaze sa web stranica. To može biti nevjerojatno važno za vas. Google je također objavio daje prednost mobilnim optimiziranim web stranicama. Sada, po Googleovim algoritmima, responzivne web stranice imaju prednost u pretraživanju.
Budućnost dizajna

Više od 61% odraslih sada posjeduju smartphone i taj broj će rasti iz dana u dan. Brzina mobilnog interneta raste sve više svake godine i dostupnije je pretraživanje putem svojih mobitela. Android i iPhone sada objavljuju pametne satove i pametne televizore pa ne postoji ograničenje na koliko uređaja web stranice mogu biti prikazane. Iz ove statistike to je vrlo jasno da budućnost poslovanja raste uz korištenje tableta i pametnih telefona. Jednostavno, imati web stranicu koja je dostupna samo na desktop računalima nije dovoljno.